wtorek, 13 sierpnia 2013

Lawendowa nalewka / Lavender liquor


O lawendowej  nalewce dowiedziałam z profilu na Facebooku poświęconego uprawie lawendy Lawendowe Lisie Pole. Postanowiłam wypróbować na początek najprostszy przepis znaleziony na blogu słodko i pieprznie

This is lavender liquor, made from lavender, alcohol, honey and lemons

Wystarczy zmieszać cztery składniki i odczekać dziesięć dni
Potrzeba:
lawendę świeżą lub suszoną:



cytrynę, a właściwie otartą skórkę z cytryny:



miód:



 alkohol (wódka)


Odczekać 10 dni. W smaku przypomina Gin. Nalewka początkowo ma kolor różowy, potem bursztynowy. Można też znaleźć bardziej wyszukane przepisy z imbirem i goździkami, jak ten z bloga lawendowa farma.

1 komentarz:

  1. Ciekawy artykuł, koniecznie trzeba spróbować :)
    A ja zapraszam do siebie - może zainteresują kosmetyki lawendowe https://lavendelnaturhaus.com/

    OdpowiedzUsuń